Cztery żywioły stały się źródłem inspiracji na nowe Pole Mokotowskie.

Koncepcja rewitalizacji Pola Mokotowskiego (fot. pras.)Koncepcja rewitalizacji Pola Mokotowskiego (fot. pras.)

Ogłoszono wyniki konkursu na modernizację popularnego parku. Warszawa nagrodziła projekt, w którym pojawią się tematyczne pawilony, taras widokowy oraz dziki plac zabaw.

Istotą miejskiego parku jest zetknięcie się świata natury z człowiekiem. Sądowi komisyjnemu przy wyborze zwycięskiej pracy najbardziej zależało na proekologicznym podejściu do rozwiązań i wprowadzeniu ciekawej oferty edukacyjnej. Spośród ośmiu projektów został wybrany ten, który najlepiej spełniał oczekiwania warszawiaków.

Na terenie parku powstaną cztery pawilony, które nawiązywać będą tematyki wody, powietrza, ognia i ziemi. Według projektu w strefie powietrznej goście parku zobaczą trzy sferyczne balony unoszące się nad nowym tarasem. Ich kolor będzie odzwierciedlał jakość powietrza. Gdy poziom zanieczyszczenia będzie wysoki, uruchomione zostaną specjalnie zainstalowane oczyszczacze i zapewnią gościom „tlenowego drinka”. Zieleń terenu ma zostać podzielona na strefy – jedną  systematycznie strzyżoną i pielęgnowaną oraz drugą – dziką, o naturalnym charakterze.

Dach wodnego pawilonu będzie w kształcie dużego kielicha, do którego spłyną opady miejskiego deszczu. Nadmiar wody zostanie oczyszczony i zagospodarowany na przykład do podlewania kwiatów wewnątrz budynku. Sam kielich będzie jednocześnie służył jako atrakcyjna fontanna typu „wodospad” dająca ochłodę w upalne dni i tworząca specjalną ślizgawkę zimą.

Największe zmiany szykują się w zachodniej części parku, gdzie powstanie wielka łąka. Tuż obok niej, za Biblioteką Narodową, zaprojektowana jest sawanna z tematycznym placem zabaw. Na terenie Pola Mokotowskiego przewidziane są także ogólnodostępne ogródki działkowe, sady owocowe, a także punkty ornitologiczne. Noc przystroi urokliwe światło padające z domków fińskich, które ozdobią aleję okrężną. Przy głównej alei parku, od ronda Jazdy Polskiej, obok Pawilonu Powietrza prezentowana będzie historia parku i informacje o ekologicznych wyzwaniach Warszawy. W sąsiedztwie alei pojawią się stoły do gier, place do zabawy w bule oraz kwietniki.

Konkurs został zorganizowany prze Miasto Stołeczne Warszawa wraz z Oddziałem Warszawskiego Stowarzyszenia Architektów Polskich. Wygrała go Pracownia WXCA otrzymując nagrodę w wysokości 70 tys. złotych. Wszystkie prace zgłoszone w konkursie będą dostępne dla mieszkańców do 13 lipca w Sali Darczyńców Biblioteki Narodowej, przy al. Niepodległości 213. Prace zostaną rozpoczęte tuż po szczegółowych ustaleniach ze zwycięską pracownią.
(UMW)

Dodaj komentarz z facebooka:

Zostaw komentarz

0
warunkami regulaminu.
  • Artykuł nie został jeszcze skomentowany!